9.3.11

CONCLUSIE

Licht en kleur... Het is overal en meestal ervaar het je het niet. Dit is bij mij wel gebleken in de eerste week. Bij het bezoek van Hortus Botanicus zag ik pas hoeveel kleuren er zijn alleen in de natuur en daarbij ook in de winter. Prachtige rood en groen tinten. Maar ook oranje geel en een beetje blauw en wit. Om het kleuren schema uit te breiden hebben wij ook tropische kleuren bekeken.
Eigenlijk gek dat ik de kleuren pas echt bekenden toen ik alle foto's in een schema zag staan. Prachtig.

Het huiskamer bezoek was interessant. Iedereen gaat anders om met licht. Door aanpassing te doen zag ik pas wat een verschil het eigenlijk kan zijn. Er waren ook groepen die kleuren paletten hadden gemaakt. Heel leerzaam om te zien dat kleuren heel erg veranderen bij dag en kunstlicht. Meestal wordt de kleur door kunstlicht versterkt en juist niet door daglicht. Ik had het echt andersom bedacht in mijn hoofd.

In Antwerpen was de tenstoonstelling van de Lian Gillick en Lawrence Weiner een echt  eye opener. Ik wist niet of ik het mooi vond, maar de kleuren het het ritme maakte een grote indruk op mij. Het maakte me zelf misselijk en warrig in mijn hoofd. Gek wat kleur  en ritme kan doen. En goed om te vervaren wat voor impact het kan hebben.


Al met al, alles wat we hebben gedaan heeft wel wat deuren voor mij geopend. Ik ben bewuster van licht in combinatie met kleur en wat kleur met een ruimte doet. Licht is echt een soort Moesafa als je het zo mag zeggen. Wat met licht kan je ruimtes maken of breken. Een leerzamen culturele woensdag en ik hoop nog een heleboel bij te leren volgende week woensdag in Eindhoven.


Maaike

TRAJECT LUMEN

Aanduiding van de routing..












Om acht uur s'avonds gaat de kunst route aan dit was ons verteld. Vol spanning opweg naar het centrum van Utrecht. We gaan van start zoeken naar de prachtige lichtshows die we verwachten. Al snel zien we een gevel die opgelicht wordt met en vierkante vlakken. De vlakken verkleuren...  'Is dit het? Of is dit altijd zo?' De vraag wordt snel beantwoord door iemand anders, dit is het! Oke, dit is misschien niet ons ding dus door naar de volgende op de route komen we tunnels met licht tegen, lampjes en lichtstralen. Het meeste is een beetje van touristisch of soms zelf een beetje van laag nivea, maar eerlijk is eerlijk er zitten een paar mooie dingtjes tussen. Met ongeveer 0 graden op de thermometer is het soms moeilijk om je in te leven in wat je ziet. Ik weet niet of het aan mij licht, maar mij viel het wat tegen.

STYLED BY... JAARBEURSPLEIN

Met onze groep hebben wij ervoor gekozen om het Jaarbeursplein een make over te geven. Dit omdat het plein er al jaren een beetje verpaupert bij ligt en de functies niet allemaal zo goed werken als dat wij zouden willen. 
Met Tessa ben ik gaan kijken naar Geluid, Routing en Functies. We hebben een aantal tekeningen gemaakt om te verduidelijken wat wij willen veranderen. 
Het centrum van ons project is de Dinarroom die midden op het Jaarbeursplein staat. We willen hier graag een centrale plek van maken. Nu komen het geluid nog van de drukke weg en het busstation. Rustig op het terras zitten is er niet bij.
Om dit te veranderen hebben wij geluidsschermen naast en op het dak van de Dinarroom geplaatst. Zodat je rustig op het terras een drankje kan drinken, zonder al teveel bijgeluiden. 

De routing die nu gelopen wordt op het jaarbeurs plein is heel chaotisch. De bussen stoppen over de gehele zijden, waar door je een onrustige routing krijgt. Ook komen mensen van fietsen het theater etc. Ik denk dat het bovenstaande plaatje wel voldoende zegt.
We hebben het busstation naar achter verplaats waardoor je een pad krijgt om naar het station, Beatrix theater en de Dinarroom krijgt. Hierdoor ontstaat er meer rust en meer klanten bij de Dinarroom. Ook hebben we een groen zone ingericht. 

Tot slot hebben we de ideeën van de hele groep samen gevoegd. Het was niet echt een succes, maar toch.. Wel leerzaam!


1.3.11

ANTWERPEN!

Het prachtige Station

Afvalscheidingsproject in Antwerpen!


Mooie onderhoudsinstalatie.. 







En daar gaan we, s'ochtends half 10, op weg naar Antwerpen! Antwerpen een stad waar ik graag kom. Karakter en staat open voor vernieuwing.


Ik vond het het heel leuk om met Culturele woensdag naar Antwerpen te gaan, om zo deze stad weer op een andere manier te bekijken. De plekken die wij hebben gezien waren bijzonder. De stadsschouwburg Antwerpen met het waanzinigge plein. Het spelende licht dat door de pilaren onstaat en de reusachtige trap die het gebouw en de palen samen brengt. Verder zijn wij langs de stadsfeestzaal, het toneelheuis en de Marnixplaats gelopen. Om uiteindelijk te eindigen bij het KMSKA, het Koninklijk Museum voor de Schone Kunsten Antwerpen.
Voor dit gebouw ligt een groot kunst werk. Het lijk op een vijver met daar in keramiek. Het geeft het idee van een soort van water planten maar dan stil rustig en vol mooie groen en blauw tinten. Het water stond laag waardoor wij over het keramiek konden lopen en zo de schitteringen het het water tussen het keramiek goed konden ervaren.

In het KMSKA hebben wij twee tentoonstellingen bekeken. De tentoonstelling van de duitse hendendaagste kunsternaar Anselm Kiefer en de tentoonstelling van "Musea in de 21ste eeuw" waar de ontwerpen stonden van allemaal musea over de hele wereld.

Voor mij was het heel interesant om te kijken naar het de marquetes die er stonden van de vele musea, sommige met schetsen en het idee erachter. Prachtig en leerzaam om te zien. De architect kan je nu echt begrijpen. Ook vond ik het mooi hoe sommige architecten met het binnenbuiten spelen. Hierdoor treed het museum buiten zijn kader.

De tentoonstelling van Anselm Kiefer was niet helemaal mijn smaak. Ik vond het veel en druk. Het maakte op mij een chaotische indruk. Alle materialen en toegevoegde attributen.  De kleuren waren wel mooi en toch complex, prachtige kleuren paletten.

Na alles te hebben bekeken en ons weer verzamelt te hebben zijn we op weggegaan naar het HKA, het museum voor de hedendaagse kunst. Hier kwamen we de tentoonstelling van Lian Gillick en Lawrence Weiner bekijken. Deze personen komen uit Newyork. Ze hebben de totale eerste verdieping van het HKA ingericht. En dan niet zozeer met kunst werken, maar met linoleum. Zwarte, rode, orantje en witte banen vulde de museum vloer. Hier en daar een tekst, 'Folded within itself'..   Een bijzondere ruimte en door het kleur gebruik nemen de pilaren een dominante plek in in de ruimte. De het ritme op de vloer geeft mij soms een onrustig misselijk gevoel. Heel gek wat kleur en ritmte kan doen.
Ook was er boven een tentoonstelling over papier. Van tijdschriften weer nieuwe objecten maken. Heel interessant, omdat wij ook op zo'n soort manier aan het werk zijn bij RIO.

Na alles bekeken te hebben en even wat te hebben gegeten en gedronken op het dakterras van de HKA gaan we verder met onze toch. We gaan op pad naar het Justitiepaleis. Deze is ontworpen door Richard Rogers. Rogers heeft ooit samen gewerkt met Renzo Piano aan Centre Pompidou.
Bij aankomt van de grootsheid van het gebouw op. Het een aantal punten die het hoogste punt vormen van het dak. Het doet in eerste instantie een beetje poppenkastachtig aan. Het kleur gebruik is dominant, veel gifgroen en geel. De accenten liggen op de constructie, maar naar mijn idee worden niet altijd de juiste dingen geaccentueerd. Van binnen is het het zelfde verhaal. Veel en brede trappen, veel constructie en de gifgroene kleur die de constructie op sommige plaatsen accentuerend. Maar waarom? De nok in de punten is daar en tegen prachtig met al het kromgebogen houd. Maar verder kan ik de charme van dit gebouw niet ervaren.

Hierna gaat iedereen zijn eigen pad. Wij besluiten om terug te lopen door de stad naar het station. Heerlijk door de zon en de stad op je in laten werken. Antwerpen weer van een nieuwekant en deze kant heeft mij absoluut niet teleur gesteld.







LICHT IN HUIS

 EEN GEZINSWONING 
OVERDAG

 
NACHT

APPARTEMENT
DAG

NACHT


STUDENTFLAT
NACHT

KLEUREN PALET, HORTUS BOTANICUS

Vandaag heb ik met Lars, Jorrit, Mart, Tessa en Ik een kleuren palet gemaakt. Hiervoor moesten wij naar de voorons onbekende plek Hortus Botanicus. Dit zij de tuinen van de universiteit. Wij zijn hier een wandeling gaan maken en hebben de verschillende kleuren die wij tegen kwamen gefotografeerd. Er was een hele bijzondere kas met tropische bloemen. De herfst kleuren en de kleuren uit de kas hebben voor een spannend kleuren palet gezorgt. We hebben het netjes geordend net als ene planten boekje, maar dan specifiek op kleur.
Een bijzondere plek, met een prachtig kleuren schema.