24.11.10

FILM DAG OP HKU 10 NOVEMBER 2010

We hebben vandaag een atlijd films bekeken, waaronder EARTH. Wat prachtig is onze wereld toch. De schoonheid, (brute) kringloop. Ik heb er echt van genoten. Meegevoerd worden door seizoenen en over hoge vlaktes.
Hierna de echt realiteit. Fabrieken in China. Massa productie ten top en wat een beelden levert dat op 1000den mensen die met de zelfde kledij aan het werk zijn in kilometers lange hallen.
Het zijn prachtige beelden, confronterend ook. En tegelijk voelde ik een soort van schaamte. Zodra de werknemers aan het wordt komen, verwacht je automatisch ongenoegen, maar ze zijn trots. Trots op wat hun land bereikt in zo'n korte tijd. Trots dat zij als land hier aan mee mogen werken.
Als het nu nog duurzaam kon zou het mooi zijn. Maar misschien moeten wij eerst wat duurzamer gaan leven!


AFVAL CENTRAALEN DUIVEN 17 NOVEMBER 2010



Door dit kleine gaatje zie je het enorme vuur van de verbrandingsoven. Dit vuur is 24 uur per dag aan en  voed zich zelf door al het afval. Ze hoeven deze verbrandingsoven nooit aan te steken. 

Hier komt al  ons groen afval terecht. Het gaat een proces door van 10 dagen...

En uiteindelijk hou je kant en klare compost over!
Dit wordt in grote hoeveelheden doorverkocht aan tuincentra en daar kunnen wij het weer kopen voor onze tuin.

Dit is alles wat er overblijft uit de grote verbrandings oven. Dit afval wordt gebruikt om wegen mee aan te leggen.

Ze zijn bij deze afvalcentralen bezig met een test. Dit gaat om afval papier dat verwerkt wordt tot sement. Ze zijn nog bezig om een afzet markt hier voor te krijgen, maar het is een initiatief voor duurzaamheid.

DEN BOSCH 24 NOVEMBER 2010

Dakpannen die microdeeltjes en stikstof uit de lucht filteren.

Schapen wol als isolatie.

Zonnenenergie op het je eigen dak.

Isolatie, compact om te vervoeren, en duurzaam.

Het was een zeer interesante en leerzamen dag. In de ochtend een spreker die van beroep landarchitect is. Hierna een rondleiding door SEV. Nu kom je er pas achter hoeveel er mogelijk is en wat voor kansen wij laten liggen. Bij sommige items trek ik wel een beetje mijn twijfels. Maat het is het begin. Dit is wel echt een plek om bewust te worden.
S'middacht Stef. Hij ontwerpt groene daken. Een heel intersant en inspirerend verhaal. 

3.11.10

DUURZAAMHEID EN HERGEBRUIK OKTOBER 2010


Vandaag was de eerste culturele woensdag van dit blok. Twee weken geleden kregen wij van Wim te horen dat we ons vuilnis van een week voor de culturele woensdag moesten bewaren. Alles afwassen, thee zakjes uitspoelen etc. In eerste instantie dacht ik ´Wat gaan we nu weer doen?’. Eenmaal aan het verzamelen merk je pas hoeveel vuilnis je verzameld. En hoe bewust je er ineens op gaat letten. ‘Nee dank u wel mevrouw, deze keer geen zakje, mijn kamer ligt al zo vol!’.

In het college kregen wij een aantal vragen voor gespiegeld die temaken hadden met duurzaamheid. Want wat vinden wij/ik eigenlijk van duurzaamheid?

Wat vind je onzin?
Dat fabrieken er meestal zelf voor kiezen om groen te worden. Dit zijn eisen van de overheid en hier spelen ze slim op in.
Wat vind je interressant?
Groene auto’s, dat al onze levens middelen gemiddeld 1500 km afleggen.
Wat kan je als ontwerper bijdragen?
Gebruik van dichtbijzijnde materialen, hergebruik, kijken naar de beste manier om materiaal te verwerken.

Na deze grote vragen zijn we aan de slag gegaan met ons eigen afval. Ik heb er een verhaal van gemaakt. Ik leef tussen een aantal plekken. School, mijn huis, mijn vriendjes huis en papa en mama’s huis. In elk huis produceer ik weer heel ander afval en vooral de weg daartussen geeft een duidelijk beeld van hoe ik me voel. Dit heb ik doormiddel van een route proberen weer te geven.

Na ons moment van zelf reflectie hebben we al het vuil op een grote hoop gegooit en moesten we in groepen voor een bepaald soort afval gaan. Dus sorteren. Iedereen dook op de berg, zoiets had ik nog nooit gezien! Wij gingen voor het transparante. En dat is een hoop! Tegenwoordig zitten veel van voedingmiddelen verpakt in transparant plastic. Hierna werden groepen samengevoegd en zo kregen wij nog meer plastic om ons heen.

Met al dit plastic hebben wij een boom gebouwd. Transparant. Zo onnatuurlijk en ook confronterend want eigenlijk maken wij stukje voor stukje als we zo doorgaan onze hele wereld van plastic. Kijk maar naar de plastic eilanden in de zee.

Een dag die tot nadenken aanzet. Zodat als je weer bij de kassa staat af te rekenen je denkt, ‘oh ja’, dit is niet echt mileu vriendelijk!



HEERENVEEN 3 NOVEMBER 2010

Ik was erbij. Een bijzondere dag in Heerenveen.
Belvedère Heerenveen


Een van de vleugels was gewijd aan een aantal afgestudeerde leerlingen uit Groningen. Verschillend en krachtig werk, met elk zijn eigen verhaal.
Versnelling en vertraging
                                             
De eco kathedraal, Heerenveen
In de jaren '70 was Louis le Roy een revolutionair tuinontwerper, nu leeft hij teruggetrokken met zijn idealen op een wonderbaarlijk landgoed bij Heerenveen, waar hij alle tijd neemt om een eeuwig samenspel tussen natuur en cultuur te laten onstaan.
We hebben vandaag veel gezien, gelopen en nagedacht. Misschien was dit laatste ook wel het belangrijkste van de dag. Want wat is nou eigenlijk vertraging en versnelling in natuur en cultuur? Belvedère is een prachtig museum, waar ik zelf al vaker was geweest. Maar de eco-kathedraal was voor mij nog een onbekende plek. Na bijna een uur lopen wij hier aankwamen, was mij eerste reactie, is dit het?! Ik had zo'n ander beeld in mijn hoofd gevormd!  
Na rond gelopen te hebben en wij geprikkeld werden tot nadenken, besefte ik dat het toch wel echt een hele bijzondere plek is. Deze meneer heeft hier meer dan 35 jaar aan gewerkt. Hij bouwt iets op van restmateriaal, creëert in een een bestaand landschap een nieuw landschap en laat het verder ontwikkelen door de natuur. De torens en muren die met vakmanschap zijn gemaakt passen allemaal perfect in elkaar en hij maakt gebruik van de eigenschappen van de stenen. Het is een werk dat nooit klaar is dat voor altijd door zal doorontwikkelen en met een prachtige kleur werking midden in de natuur.
Een prachtig gegeven.

22.10.10

AMSTERDAM 5 OKTOBER 2010

KREIN KONING
In de nieuwe kerk van Amsterdam heeft Krein Koning een instalatie gebouwt. Na me helemaal niet in gelezen te hebben, loop ik zonder enige verwachting de kerk in.. Steigers, dat is het eerste wat ik denk ik zie. Heel veel stalen buizen die samen een gekke compostie vormen. We lopen de trap op, want deze constructie maakt me absoluut nieuwsgierig en wat een prachtig effect.
Je kan nu om je heen kijken. Je kijkt recht tegen de grote glasinlood ramen aan. Je beleeft veel elementen zoals het plafond sterker en je kan het dakje van de spreektoren goed bekijken. Het orgel is prachtig van zo dichtbij. En ineens vallen hele andere dingen op. De kerk die normaal zo machtig voelt, voelt nu als een harmonische plek. Geen plek meer waar je stil van wordt.
Zodra je op de grond staat is dit effect ook gelijk weer weg en ziet en vooral voelt de kerk weer totaal anders. Het heeft zijn macht en kracht weer terug.
Een mooie ervaring, om te voelen en te beleven wat hoogte doet. Een mooi geven om te onthouden en mee te nemen in de toekomst.

STEDELIJKMUSEUM
Het stedelijkmuseum.. Ik was er nog nooit geweest en dat als Amsterdammer. Het was voor mij een grote verrassing. Met de afwisselende werken en het mooie grote lichte pand, vond ik het er heerlijk.  Een plek om inspiratie op te doen.
Aan ons werd tevraagt om een aantal vragen te beantwoorden over de 'nieuwe' ingang. Nadat wij uit de tram waren gestapt en richting de ingang liepen, passeerde ik een bewaakster en vroeg haar naar de nieuwe ingang. Ze zei ' Nieuwe ingang? Alles is nieuw, dus dit is de nieuwe ingang.' Een beetje verbaast keken wij om ons heen en we probeerde de vragen te beantwoorden, maar echt snappen deden we het niet. Toen we het later nog een keer vroegen aan een ander persoon, wist zij ons te vertellen dat we de 'nieuwbouw' aan het eind van de gang en dan daar naar links konden zien uit het raam. Toen we naar buiten keken was dit een grote bouwput en konden we hier verder ook niet heel veel mee. Wel stond er een maquette en vele tekeningen en plattegronden van de nieuwe ingang.






Ik heb dit allemaal rustig bekeken en kwam tot de conclusie dat de nieuwe ingang waarschijnlijk een groot succes gaat worden. Het geeft het museumplein een nieuwe dimensie, doordat de ingang aan deze kant geplaatst is. Zo kan men echt via het museum plein naar andere musea lopen. De vleugel heeft een open uitstraling. Van binnen zijn alle ruimtes aan elkaar verbonden en er ontstaan door deze nieuwe ruimte grote tenstoonstellingsruimte. Deze zijn weer aan elkaar verbonden door roltrappen. Op deze wijzen kunnen en grote installaties gebouwd worden. De nieuwe ingang is meer open toegankelijker, opvallender en bied meer mogelijk heden. Hoe je het daadwerkelijk gaat beleven, ik weet het niet. Dat ga ik bekijken als het klaar is.